Wat is Taekwondo

Taekwondo is een Koreaanse vecht-/verdedigingssport
Taekwondo is een veelzijdige sport en is sinds 2000 een Olympische sport. Het is een Koreaanse verdedigingssport en betekent letterlijk “voet-vuist-technieken”, of, iets anders vertaald, “de weg van de voet en de vuist”. 

Taekwondo is echter meer dan alleen een verdedigingssport. Je bouwt een sterk lichaam en een goede fysieke conditie op. Je zal zelfbeheersing en meer zelfvertrouwen krijgen. Ook (zelf-)discipline is een heel belangrijk onderdeel. 

Door het vele gebruik van je benen, zowel als je armen, krijg je een goede lichamelijke coördinatie. Door middel van een goede warming-up en stretching verklein je de kans op blessures tot een minimum.

Sparren (Gyeo-Rugi)

Het sparring in het Koreaans Gyei-Rugi geheten, is het Olympische onderdeel van Taekwondo. 

 

Hier gaat het om twee tegenstanders die tegenover elkaar staan en zoveel mogelijk punten proberen te scoren met voet- en vuisttechnieken boven de band op een pantser.

 

Het is een dynamisch onderdeel dat voortdurend wordt ontwikkeld en waarbij tegenwoordig elektronische pantsers aan

te pas komen voor de puntentelling. 

Het sparren gebeurt in rondes van anderhalf, 2 of 3 minuten. Het aantal rondes verschilt per toernooi en het ligt er ook aan of je in de voorrondes spart of in de finale. 

Stijlfiguren (Taegeuk/Poomsae)

Stijlfiguren in het Koreaans Taegeuk of Poomsae geheten zijn vaste oefeningen die je uitvoert volgens een bepaald patroon. Je vecht tegen denkbeeldige tegenstanders. Het gaat hier om de uitvoering, balans en de kracht. 

 

De technieken moeten strak uitgevoerd worden, met de juiste kracht, ademhaling en richting. Dit onderdeel is heel belangrijk voor het examen.

Daarnaast worden er tevens wedstrijden georganiseerd in dit onderdeel. 
Zelfverdediging (Hosinsul)

Zelfverdediging in het Koreaans Hosinsul geheten, leert je verdedigen tegen één of meer tegenstanders, met of zonder wapens.

Balans, snelheid en vooral kundigheid zijn hier van belang.

 

Het is een van de moeilijkste onderdelen van het Taekwondo om perfect te beheersen. Voor de examens is dit tevens een belangrijk onderdeel.

Stootkussen training

Stootkussentraining is een heel goed middel om je kracht, snelheid en technieken te verbeteren. Trappen en stoten, zowel lage als hoge technieken uitvoeren op de stootkussens die je partner vasthoudt, met verschillende variaties, geeft je de mogelijkheid rustig te oefenen voordat je de technieken gaat toepassen tijdens de andere onderdelen van Taekwondo.

Stapsparren (Ilbo Taeryon)

Stapsparren in het Koreaans Ilbo Taeryon geheten, is een gevecht met een tegenstander volgens een bepaald patroon. De tegenstander valt aan met een voet- of vuisttechniek, waarna je die blokkeert en een tegenaanval uitvoert.

 

Het gaat hier om coördinatie en controle over de verschillende technieken. Het is een belangrijk examenonderdeel. 

Breektest (Gye Pa)

Bij de breektest in het Koreaans Gye Pa geheten, gebruik je zowel hand- als voettechnieken om planken te breken.

 

Hierbij gaat het erom of je bepaalde technieken goed beheerst, met de juiste kracht en niet te vergeten de juiste concentratie. Ook dit is een belangrijk onderdeel van ieder examen.